Започва рехабилитацията на пътя от Суходол до Перник 11.05 | 13:43

Към есента трябва да започне същинският ремонт на пътя, който става републикански, реши МС

От Кремена Бедерева

Министерски съвет взе решение общинският път от квартал "Суходол” до Перник да стане републикански заради това, че ще бъде дублиращ на магистрала "Люлин”.

Това каза председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура” (АПИ) инж. Сергей Михалев, цитиран от Агенция "Фокус”.

Преди четири години се прави първата стъпка за прехвърляне на общинския път, който е клас 3 и е с дължина 17 км, към Републиканската пътна мрежа (РПМ), обясни Михалев.

Столичен общински съвет също дава съгласието си този път в рамките на софийска област да премине към РПМ.

Инж. Лазар Лазаров, член на УС на АПИ, обясни, че тече процедурата за прекласиране на пътя. Той обаче не отговаря на изискванията за републикански път и се нуждае от незабавен ремонт, за да може да бъдат възстановени експлоатационните му качества.

АПИ се ангажира веднага да започне изготвянето на проект за рехабилитация на този път.

Вече е започнала процедурата по изготвяне на документацията за избор на проект. Идеята е този път да бъде включен по Оперативна програма "Регионално развитие”, етап 3.

Към есента трябва да започне същинската рехабилитация.

Състоянието на пътя е много лошо. В по-голямата си част ще бъде почти реконструиран, каза Лазаров. Например ще бъде възстановена старата отводнителна система.

От правителствената информационна служба потвърдиха, че Министерският съвет обяви за публична държавна собственост общинския път от София през кв. "Суходол", Мало Бучино и Големо Бучино до Перник.

С решението той се изключва от списъка на общинските пътища и се включва в списъка на републиканските пътни артерии, съобщиха от правителствената информационна служба.

С изграждане на новото трасе на Автомагистрала "Люлин” и предстоящото й въвеждане в експлоатация, пътят ще промени изцяло функциите си по обслужване на движението.

Трасето ще бъде алтернативен маршрут за движение при извършване на евентуални ремонтни действия по многобройните съоръжения на магистралата и ще служи за облекчаване на движението при възникване на тежки пътно-транспортни произшествия.

Трансформацията на собствеността на пътя ще даде възможност за кандидатстване на България по оперативните програми на Европейския съюз за отпускане на средства за неговата рехабилитация и модернизация, като ще спомогне и за ускоряване на развитието на инфраструктурата.

Водещи