Сняг и студ сковават 12 области в страната 28.11 | 13:35

Жълтият код вече важи и за цяла Северна България

От iNews.bg

Може и все още да няма признаци за това, но както по-рано iNews.bg писа, зимата направо си е дошла. Очакваме само улиците да се покрият с бяла покривка. Жълтият код, който беше обявен за силен снеговалеж за четири области, вече важи за общо 12. Останалите 8 обаче ще бъдат сковани от студ и силен вятър.

Предупреждението за София град, София област, Перник и Кюстендил е за валежи от дъжд, които постепенно ще преминат в сняг. Видинско, Монтанско, Врачанско, Плевенско, Великотърновско, Русенско, Разградско и Силистренско пък трябва да се готвят за виелици мразовито време. Там ще духа силен северозападен вятър с пориви около 20-22 м/с.

1813596

Междувременно от Агенция "Пътна инфраструктура" предупреждават да бъдем подготвени, ако тръгваме на дълъг път. Изключително важно е автомобилите да са със зимни гуми, акумулаторите да са изправни и да имаме течност за чистачки с добавки против замръзване.

Освен това от АПИ съветват да шофираме със съобразена с пътните условия скорост, както и да сме много внимателни, когато минаваме по мостове.

Републиканската пътна мрежа се обработва с разтвори на химикали и сол срещу заледяване във всички области на страната, както и с пясък в зависимост от класа на пътя. Все пак е възможно да се наложи затваряне на някои пътни участъци за почистването им, като ограниченията ще са в сила до разчистване на трасето.

Водещи