Всичките 38 деца, натровени в Банско, са изписани 05.11 | 10:54

Ако причината за натравянето им е храна, санкциите ще бъдат жестоки, закани се Найденов

От Кремена Бедерева

Очакват се пробите да излязат и ако причината е храна, санкциите ще бъдат жестоки. Това се закани министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, предаде Радио "Фокус”-Варна.

Той коментира случая със заразените в Банско деца. "Защото, за да се развали празникът на децата и да се донесат тревоги на родителите, няма да бъде допуснато и то при условие, че те са платили доста високи цени”, каза министър Найденов.

Същевременно директорът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Йордан Войнов съобщи, че всичките 38 деца, приети в МБАЛ-Разлог, са изписани. Състоянието им е стабилно.

За да се стигне до приемането на децата в болница - има два съществени пропуска. Първият пропуск е, че от учебните заведения в София и Стара Загора не са уведомили, че децата ще бъдат на зелено училище в Банско, каза Йордан Войнов.

"Ако имаше това уведомление, нашите служители щяха да отидат и да проверят обекта. Вторият съществен пропуск, който не е по-маловажен, е, че обектът не е работил от лятото, отворил е точно преди да дойдат децата - пак няма уведомление от собственика на хотела, че е затворил обекта и че го отваря. Това трябва да стане с уведомление и съответно нашите експерти да отидат и да проверят в какво състояние е обекта”, каза Йордан Войнов.

Според него е малка вероятността децата да са се натровили с храна, защото тя е претърпяла термична обработка.

Проблемът по-скоро се дължи на занижена хигиена, допълни още изпълнителният директор на БАБХ.

А пък министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов похвали работата на БАБХ, като посочи, че инспекторите не се спират пред нищо. "Там, където има пробиви в системата си отиват директори. Уволнен е регионалният директор в Силистра заради неадекватния контрол, довел до това да затвори най-голямото месопреработвателно предприятие на Балканите”, посочи министърът.

Днес започва раздаването и на втория транш на храните за социално слаби след няколкодневно забавяне заради доставката на некачествен боб, за което една от фирмите бе глобена.

По думите на министър Мирослав Найденов фирмата се е съгласила да подмени тези 90 тона боб и от днес раздаването на храни продължава. Хората ги чакат. 42 тона са храните за бедни. В този тежък момент те ги очакват и няма причина да бъдат неспокойни.

Водещи

Най-четени