Въвеждат се допълнителни регулации при имитиращите млечни продукти 18.09 | 10:27

С промените предоставянето на тази информация ще стане задължително и за заведенията за хранене.

От iNews.bg

Въвеждат се допълнителни регулации при  имитиращите млечни продукти  с цел подобряване на информираността и защитата на потребителите. Това обяви министърът на земеделието и храните Георги Тахов. Измененията ще дадат повече информация на потребителите за  имитиращите млечни продукти , предлагани в  заведенията за обществено хранене.

Министър Тахов съобщи, че ще бъдат подготвени промени в Наредбата за предоставяне на информация на потребителите за храните, които да направят  задължително обявяването на точния състав на ястията в заведенията  за обществено хранене. "Тази инициатива е в отговор на многобройни запитвания и широкия обществен отзвук по темата", каза министър Тахов.

Участниците в дискусията припомниха, че в момента в  хранителните магазини е задължително  имитиращите млечни продукти да бъдат  изрично обозначени  и етикетирани.  Ресторантите  обаче  не са задължени  да напишат в менюто, ако предлагат  шопска салата с имитиращ млечен продукт  вместо сирене, и само ако клиентите попитат, са длъжни да ги информират дали продуктът и имитиращ, или не. С промените предоставянето на тази информация ще стане задължително и за заведенията за хранене.

Министър Георги Тахов съобщи още, че започват засилени проверки за  съдържанието на трансмастни киселини , различни от тези, които естествено се срещат в мазнини от животински произход. Според нормативните изисквания преработвателните предприятия не трябва да допускат повече от 2 g неживотински трансмастни киселини на 100 g мазнини в млечните продукти и трябва да имат системи за контрол на суровините, рецептурата, на технологичния процес и крайния продукт.

Водещи

Най-четени