Вълшебната приказка на Анри Кулев „Цахес“ тръгва по кината 20.01 | 12:47

Нетипичният фентъзи филм прави паралел между реалното и вълшебното

От iNews.bg

За радост на почитателите на българското кино днес по кината тръгва още един български филм. "Цахес" на Анри Кулев не засяга темата с прехода и само заради това си заслужава да го гледате.

Лентата всъщност е различна не само с това, че е избягала от безкрайно предъвкваната и претопляна тема за вечния преход, мизерията и носталгичните филии с лютеница, а защото навлиза в дебрите на жанр, в който българското кино не е стъпвало – фентъзито.

"Цахес", по който Анри Кулев работи цяло десетилетие, е базиран на едноименния разказ на немския писател Е.Т.А. Хофман, който освен в областта на литературата, твори още като композитор, диригент и художник.

Режисьорът и карикатурист Кулев е убеден, че хофмaновите герои крият огромен потенциал и тепърва ще бъдат преоткривани за киното, особено за фентъзито.

Тази убеденост струи от целия филм, който ту се потапя в приказния свят на феи, уродливи джуджета и магии, ту изплува в съвременния свят, концентриран в малка антикварна книжарничка.

Зад пищните ренесансови костюми, помпозни прически и приказни герои зрителят ще улови послания, надхвърлили ренесансовата епоха. Синдромът "Цинобър" на необяснима масова любов и заблуда (необяснимо защо всички виждат уродливото посредствено джудже като висок, умен, честен момък) лесно може да намери аналог в съвремието.

Лентата привлича и със силен актьорски състав - Мая Новоселска, Малин Кръстев, Стоян Алексиев, Чочо Попйорданов, Касиел Ноа Ашер, Виолета Марковска, като определено интересен за гледане е екранният тандем на братята Захари и Явор Бахарови.

Както вече се превръща в традиция, филмът беше представен по холивудски маниер. В понеделник вечерта Народният театър "Иван Вазов" се превърна в приказен декор за премиерата на романтична киноприказка. 

Водещи

Най-четени