ГЕРБ провалили проект, който можел да превърне страната в търговска сила 15.11 | 11:39

Парите били за контейнерни терминали на пристанищата в Бургас и Варна

От Христина Рафаилова

Правителството на ГЕРБ отказало заем, благодарение на който страната ни можела да бъде водеща сила в експорта и импорта на стоки. Това стана ясно от думите на премиера Пламен Орешарски по време на парламентарния контрол.

Министър-председателят визира кредита, които предишните управляващи са отхвърлили от японска банка за реализиране на проект за контейнерни терминали на пристанищата във Варна и Бургас. Заемът е бил при изключително добри условия. 

Орешарски коментира, че с това си действие хората на Бойко Борисов са нанесли сериозни негативи на икономиката на страната ни. По негово мнение изграждането на тези съоръжения е щяло да превърне страната ни във "врата на Балканите и Централна Европа" за идващите от Азия и Русия товари.

Заради този "пропуск" на ГЕРБ значителна част от стоките се отклоняват към конкурентните пристанища в Констанца и Солун. С решението си да откажат заема предишните управляващи са лишили жп превозите у нас от сериозни поръчки. 

Пораженията, нанесени от кабинета "Борисов", не могат да бъдат компенсирани лесно, заяви премиерът. Той обеща правителството да обезпечи финансово инвестициите в двете контейнерни съоръжения. 

Заемът от японската банка не може да бъде получен вече.

Водещи

Най-четени