Арх. Банков за опожарения Тютюнев град: Това е една добре проиграна схема 24.08 | 11:56

Задържаният от полицията бездомник по подозрения за умишлен палеж е изкупителната жертва на интереси от високите етажи, смята експертът

От Галина Александрова

Умишленото унищожаване на тютюневите складове, за които от години не са полагани грижи, е една добре проиграна схема. Печалбите от терена под постройките са апетитни за собствениците и за други частни лица, каза секретарят на Съюза на архитектите в България (САБ) арх. Янко Банков в интервю за novinite.bg.

Тютюневите складове в Пловдив спадат към така нареченото индустриално наследство на България. Тук влизат също катедрали, дворци, ансамбли, народна архитектура.

"Сами по себе си, тези които са в Пловдив, представляват интерес по няколко причини. Те са в духа на Сецесиона като фасадно решение. Вътре също са много интересни като конструкция с вертикални носещи колони, подови колони и подови гредореди” коментира Банков.

След като бяха опожарени от сградите останаха само външните стени, които по думите на архитекта са техния външен скелет. "Аз съм напълно убеден за себе си, че става въпрос за абсолютно съзнателен и умишлен акт за тяхното унищожаване”, каза още Банков.

По думите на архитекта задържаният от полицията бездомник по подозрения за умишлен палеж Любомир Данчев е изкупителната жертва на интереси от високите етажи. "Преди няколко месеца в Златни пясъци видният пловдивски бизнесмен Георги Гергов имаше разрешение за преустройство на хотел. Хотелът беше съборен от цигани, включително четирима загинаха под него. Да е осъден Гергов? Нали няма да тръгнат да рушат негова собственост без негово знание?”, коментира Банков. Той допълни още, че случаят със сградите на складовете в Пловдив е подобен, още повече, че през септември месец т. г. ще се проведе архитектурният конкурс "Тютюневият град на Пловдив”, където централно място заемаха тютюневите складове. "Факт е, че наближава конкурсът. Изведнъж, края на август, не един, не два, ами и четирите склада изгоряха”.

Цялото интервю можете да прочетете в Novinite.bg

Най-четени