Експерт: Само опасен социопат може да е извършил убийствата в Нови Искър 04.01 | 16:46

Престъплението свидетелства, че нашето общество е много болно, казва психологът Христо Монов

От iNews.bg

Убиецът от Нови Искър е социопат. Това заяви в интервю за БГНЕС психологът Христо Монов. Той са надява органите на реда час по-скоро да заловят извършителя на кървавото шесторно убийство, което беше извършено на Нова година и разтърси България със своята жестокост.

"Извършителят на убийството е много опасен човек. Той е социопат, защото само един социопат може да извърши подобен акт – да отнеме шест човешки живота", каза Монов и добави, че "стилът на шесторното убийство подсказва добро планиране и осъществяване на това пъклено дело". "Социопатите са най-опасните хора, защото не изпитват вина и съжаление. Те мислят, че винаги са прави", заяви психологът. Той отбеляза, че социопатите са не само най-опасните, но и най-непреследваните от закона. "Категорията социопат не съществува в наказателното право, а и в диагностиката на съдебно-психичните експертизи. Специалистите отдавна обръщаме внимание на този проблем, но не ни слушат", оплака се Монов.

В същото време убийството е извършено на границата между две години, когато хората имат съвсем други нагласи и "това е огромна травма върху всички нас". "Аз лично се чувствам ужасно от подобно нещо. Планирал са разни неща и изведнъж трябва да се съобразявам с това, че между нас има не просто насилници, а хора, които са готови да отнемат човешки живот така", каза психологът.

Според него масовото убийство в Нови Искър е свидетелство, че българското общество, както и световното е болно от насилие. "Прекалено болно от насилие. Насилието като начин на решаването на всякакви проблеми – от битовите и се стигне до държавните. Вижте как си говорят част от световните лидери – американският президент със севернокорейския и иранския лидери. За съжаление дадохме възможност на насилието да се превърне във форма на взаимоотношенията", подчерта Христо Монов. За да се справи обществото с подобни трагедии като тази, психологът отдавна предлага създаването на Служба за психологична помощ и подкрепа. "Предложих я още по времето, когато Иван Костов беше министър-председател. Тя трябваше да подпомага хора и групи, преживели трагични събития. За съжаление не успях да убедя ръководството на страната дори във времената, когато се занимавах с политика", каза Монов.

Според него тя е необходима, защото последствията от една психична травма се преодоляват много дълго време. "А в случаите, когато цялата нация е травмирана, някой трябва да се погрижи, дори само за начина, по който се отразява подобно събитие. Има правила, които са разработени от Европейската психологическа асоциация и се спазват в някои страни. Например, коя подред новина да бъде, с какви думи да се представи, за да не изпадат хората в травматичен шок", обясни Монов.

Той е категоричен, че ако такава служба съществуваше в момента, тя можеше да помогне на полицията, "защото има доста правила, които са точни и са доказали своята необходимост във времето". "Например, поемното лице Йордан попречи на цялата теза на полицията като разказа някои неща. Ако се спазваха правилата, това нямаше да се случи. Да не говорим, че можеше да са отъпкани веществени доказателства. Не върви журналисти да намират тефтерчето, това е работа на други. Става смешно, когато няма правила и координация", категоричен е Христо Монов.

Водещи

Най-четени