Зад усмивката на Путин стои задоволство от голяма победа 23.09 | 17:40

Кой би очаквал, че Москва ще намери изход от изолацията по този начин?

От iNews.bg

Защо лидерите на съседните на Сирия страни отиват в Москва? С този въпрос, който очевидно вълнува доста средите на международната политика, започва анализът на колегата Полина Химшиашвили за руската РБК ("РосБизнесКонсалтинг").

След новината, че Русия ще увеличи военната помощ за Сирия, лидерите на няколко страни от Близкия Изток, заминаха за Москва, за да се срещнат с президента на страната Владимир Путин. Всеки от тях има свой собствен план за урегулиране на военния конфликт.

Серията срещи на Владимир Путин продължиха с визита на палестинския лидер Махмуд Абас с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Двамата отидоха в Москва след кратко посещение на израелския премиер Бенямис Нетаняху – първото след дълга пауза от 2 години. В центъра на преговорите, ако съдим по изявленията, направени, е била кризата в Сирия и нейното влияние върху взаимодействието между страните. Русия и Израел са се договорили за механизъм, който да предотврати инциденти между военните на двете страни. Израелският премиер също така е убедил Владимир Путин за необходимостта от гаранции, че руски оръжия няма да попаднат в ръцете на терористичната групировка "Хизбула".

"Нетаняху спечели чрез договорянето на механизма за координация, но Путин спечели голямата война, като получи признание за нарастващото влияние на Русия в Близкия Изток", коментира Дейвид Маковси, експерт на Washington Institute в коментар за списание Foreign Policy.

На срещите с Абас и Ердоган са продължили консултациите за сирийския въпрос. "Нарастващото присъствие на Русия в Сирия и нейната подкрепа за режима на Асад продължават да бъдат главния дразнител в руско-турските отношения", пише турският Daily Sabah. Ердоган отново се опитал да убеди Путин, че режимът на Асад е главният източник на нестабилност в региона, и инициативата на Русия и Иран, няма да доведат до мир в региона няма да доведат до мир, коментира изданието.

Миналата седмица Путин е имал телефонен разговор с краля на Саудитска Арабия Салман ибн Абдулазиз ал Сауд, а по-рано през август в Москва бяха египетският президент Абдел Фатах Саид Хусайн Халил Сиси, принц Мохамед Ал Нахян от Обедините арабски емирства, краля на Йордания Абдула Втори. На всички тези срещи е било обсъдено положението в Сирия.

Серията от близкоиточни контакти продължава чрез разговори с представители на руското външно министерство. Москва вече бе посетена от делегация на официалната сирийска опозиция, а заместник-министър Михаил Богданов проведе разговор с иранския си колега Хюсеин Амир-Абдулахиан.

Сирийската проблематика бе в центъра на разговорите между руския външен министър и американския държавен секретар Джон Кери, както и между ръководителите на военните ведомства на двете световни сили Сергей Шойгу и Аштън Картър.

"Близкоизточните лидери са разочаровани от политиката на президента Барак Обама в региона, заради което следят с интерес руските инициативи, дори и тези, в които политиката на Москва не им се нрави", коментира Елена Супонина от Руския институт за стратегически изследвания. По нейно мнение такова разочарование изпитват лидерите от Нетаняху до кралете от Персийския залив.

Според руски анализатори това е знак, че Русия излиза от изолация.

Водещи

Най-четени