Гърция купува кипърски банки 22.03 | 14:04

Следващите няколко часа ще определят бъдещето на страната

От Ралица Стоянова

Никозия е договорила с Атина продажбата на кипърските банки, действащи в Гърция. За това съобщиха ИТАР-ТАСС и Reuters, като се позоваха на информация от президентството на Кипър.

"След разговори между президента на Кипър Никос Анастасиадис и премиера на Гърция Андонис Самарас е потвърдено, че въпросът за гръцките клонове на кипърските банки е уреден при най-благоприятни условия предвид сегашните обстоятелства, с голяма печалба за кипърската страна", се посочва в изявление на кипърското президентство, цитирано от БТА.

Финансовите министри от еврозоната изключиха гръцките клонове на кипърските банки от спорния данък, включен в спасителното споразумение за Кипър, при условие че тези клонове бъдат прехвърлени към гръцки банки.

Най-малко две от най-големите гръцки банки са изразили интерес да поемат тези подразделения на кипърски банки, съобщиха преди няколко дни правителствени служители и банкери.

"Следващите няколко часа ще определят бъдещето на страната", заяви междувременно говорителят на правителството Христос Стилианидис.

Кипърското правителство е на финалната права в постигането на жизнеспособно решение с потенциалните кредитори на страната, добави той.

Водещи

Най-четени