S & P "сряза" рейтинга на Кипър 22.03 | 10:45

От Никозия твърдят, че не предвиждат да излизат от еврозоната

От Ралица Стоянова

Кредитната агенцията Standard & Poor`s намали рейтинга на Кипър от ССС на ССС+ в момент, в който Никозия се опитва да предотврати катастрофа в националния банков сектор, предаде АФП.

Кипър има срок до понеделник да постигне приемлив спасителен план с Европейския съюз. Намаленият кредитен рейтинг означава по-скъпи заеми за Кипър, което ще изостри допълнително неволите за средиземноморската държава.

Американската рейтингова агенция предупреди, че не е изключено ново понижаване на кредитния рейтинг на Кипър, ако критичното за страната спасително финансиране не бъде осигурено скоро.

От S&P не виждат близка възможност за осигуряване на външни директни финансови инжекции засега. Въпреки това агенцията подчерта, че основните ѝ очаквания са Кипър да остане член на ЕС и еврозоната.

Междувременно говорител на кипърския президент Никос Анастасиадис съобщи днес, че държавното ръководство на Кипър не разглежда вариант за излизане на страната от еврозоната, предаде ИТАР-ТАСС.

"Ситуацията в страната в момента е толкова нестабилна, че с всяка изминала минута обстановката се променя и приближава страната към неконтролиран банкрут", каза Памбос Хараламбус.  "Надяваме се, че Тройката ще се съгласи с формулата, която разработихме", добави той, пише БТА.

Правителството на Гърция е заделило 600 млн. евро за рекапитализация на представените в страната кипърски банки, съобщава днес гръцкият в. "Катимерини".

Кипър има срок до понеделник да постигне приемлив спасителен план с Европейския съюз.

Водещи

Най-четени