Гърция помага на четирите си големи банки с 18 млрд. евро 03.05 | 09:52

Всички те имат клонове у нас

От iNews.bg

Гръцкото правителство одобри плановете за рекапитализация на гръцки банки – те ще получат 18 млрд. евро от Европейския фонд за финансова стабилизация (EFSF). Става въпрос за National Bank, Alpha, Eurobank и Piraeus, всяка от които има клон у нас.

"Правителството одобри нормативен акт за мостова рекапитализация, която да позволи на гръцкия Фонд за финансова стабилизация да отпусне ценни книжа на банките, което ще подобри тяхната ликвидност", се казва в официално изявление на гръцкото правителство, цитирано от Reuters.

Как точно ще бъде реализирано това обаче ще стане ясно по-нататък. А по отношение на плановете за подпомагане на банковия сектор гръцките власти работят заедно с експертите от ЕС и МВФ.

В петък (28 април) големите банки в южната ни съседка обявиха сериозни загуби за 2011 година. Това наложи и обмислянето на планове за подобряване на ликвидността им.

Междувременно днес (3 май) в Брюксел ще се проведе заседание на финансовите министри на ЕС. Основните теми за разговори са капиталовите изисквания за банките и инвестиционните компании.

 

Водещи

Най-четени