Двигателите във Формула 1 с ограничение от 15 000 оборота от 2014 г. 21.07 | 18:35

Промените в правилата ще задължат отборите да разчитат изцяло на електрическа енергия в бокса

От Краси Киров

Двигателите във Формула 1 ще имат ограничение от 15 000 оборота на минута от 2014 година. Това окончателно решение бе потвърдено днес от Международната федерация по автомобилизъм (ФИА).

Както е известно, през 2014 отборите във Формула 1 ще преминат от настоящите V8 към V6 1.6-литрови турбо двигатели, като предишното предложение бе за установяване на лимит от 12 000 об./м. Всичко това обаче породи притеснения, че спектакълът в туровете може да бъде засегнат.

Сред другите промени, приети и потвърдени от ФИА, влиза изискването пилотите да могат сами да стартират своите болиди, а не да разчитат на външни стартери за целта.

"Пилотът трябва да бъде в състояние да запали своя двигател по всяко време, когато е в нормална позиция зад волана и без каквато и да е допълнителна помощ", се казва в правило номер 5.18.

Промените в правилата също така ще задължат отборите да разчитат изцяло на електрическа енергия в бокса, оповавайки се на своите системи за енергийно възстановяване (ERS).

Друга интересна новост е наличието на скоростна кутия с осем предавки, която да компенсира намаляването на максималните обороти на двигателя.

Водещи

Най-четени