Депутатите пак си дават предизборна ваканция от 2 седмици 06.10 | 12:40

Само парламентарните комисии ще работят

От Ростислава Иванова

Две седмици преди 6 ноември Народното събрание няма да работи, но комисиите ще продължат работата си. Предложението е внесла Парламентарната група на ГЕРБТ, съобщи председателят й Цветан Цветанов, цитиран от БГНЕС.

Междувременно днес парламентът отново започна работа с 40 минути закъснение, защото не успя да събере кворум. За пореден път депутатите от БСП и ДПС бойкотираха работата на Народното събрание, като отказаха да регистрират присъствието си в залата и не беше събран кворум.

Двете опозиционни групи постъпиха така и миналата седмица в знак на протест срещу управляващите заради смяната на официалната българска кандидатура за генерален секретар на ООН на Ирина Бокова с Кристалина Георгиева.

Днес протестът им бе продължение по темата – заради окончателния провал на българските кандидатки при вчерашното шесто поред и първо явно гласуване за нов лидер на организацията в Ню Йорк. На него изненадващо обявената за аутсайдер Ирина Бокова получи значително по-висока подкрепа от Кристалина Георгиева, класирайки се втора по резултат след вече явния фаворит и все по-вероятен наследник на Бан Ки Мун – португалецът Антониу Гутериш, събрал 15 гласа "за" и нито един "против". Представянето на Кристалина, влязла в надпреварата само преди седмица, пък бе обявено за катастрофа, след като тя остана чак на шесто място.

След като поиграха половин час по нервите на управляващата коалиция, депутатите от БСП и ДПС все пак благоволиха да се регистрират и парламентът най-накрая започна работа.

"Не можем да се сърдим на опозицията", коментира Цветанов.

Кадровикът на ГЕРБ обяви, че "за да не се изпада в такива ситуации, се обмисля парламентът да не работи две седмици преди 6 ноември, когато са изборите за президент на страната".

"Тъй като партиите са в предизборна кампания и за да няма политически кампании в парламента, е по-добре така. Работата на комисиите обаче продължава, тъй като има много важни точки от дневния им ред, като например бюджета на страната", допълни Цветанов.

Водещи

Най-четени