500 хил. лв. за Ловеч за градско възстановяване и развитие 01.07 | 16:43

Парите са по Оперативна програма "Регионално развитие"

От Андриян Георгиев

Оперативна програма "Регионално развитие" дава 500 хил. лв. на община Ловеч за изработване на интегриран план за градско възстановяване и развитие, съобщи кметът Минчо Казанджиев. 

Срокът за изпълнение на проекта е 30 месеца.

Съответствието с интегрирания план за градско развитие ще бъде задължително условие за финансиране на проекти за устойчиво градско развитие по линия на структурните и кохезионния фондове на Европейския съюз за периода 2014-2020 г., поясни Казанджиев. 

Интегрираният план се разработва на няколко етапа. На първи етап се прави анализ на съществуващото положение на целия град. На втори етап се дефинират целите и стратегията за развитието на града до 2020 г. и се определят зони за въздействие. На трети етап се разработва методика за управление на реализация на  плана, изготвят се подробни устройствени планове и подробни задания за възлагане на инвестиционно проектиране.

В рамките на договора ще се организират публични събития за  обсъждане на отделните етапи от разработването на плана.

iNews припомня, че на 23 юни в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) бяха подписани договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за одобрени за финансиране проекти по схема "Подкрепа за интегрирани планове за градско възстановяване и развитие” по Оперативна програма "Регионално развитие”.

Безвъзмездната финансова помощ по нея възлиза на 21,2 млн. лв. и ще бъде предоставена за изработване на интегрирани планове за градско развитие, за устойчиво и трайно преодоляване на високата концентрация на икономически, природни и социални проблеми в центровете на агломерационни ареали.

Такива договори ще бъдат подписани с кметовете на 36 общини.

Най-четени