8 национални детски мрежи ще работят заедно 12.09 | 17:01

Домакин на подписването на пакта беше българската Национална мрежа за децата

От Елена Коцева

Детските мрежи на България, Азербайджан, Албания, Армения, Грузия, Молдова, Румъния и Сърбия сключиха пакт за сътрудничество вчера (11 септември) в София. Българската организация, която е обединение от 106 организации, работещи с и за деца и семейства, беше домакин на подписаното споразумение за създаване на регионална коалиция за защита на децата с име ChildPact. Тя ще обединява мрежови организации за деца от 8 страни от Черноморския регион.

Главната цел на подписания пакт е да засили ролята на неправителствения сектор за активно участие за политиките за деца и по-добро сътрудничество с властите на европейско и местно ниво в името на спазването на правата на децата от региона. ChildPact ще работи и ще си сътрудничи активно с Организацията на черноморското икономическо сътрудничество (ОЧИС).

Председателите на обединението ще работят на ротационен принцип с мандат от 6 месеца. Бордът ще се събира два пъти годишно, за да обсъжда постигнатото и да планира стратегиите за развитие.

За първи председател бе избран Саша Стефанович от сръбската детска мрежа "Отворени клуб" (OpenClub). Негови заместници ще са председателите на мрежите от Албания и Армения.

Георги Богданов – изпълнителен директор на Национална мрежа за децата коментира, че обединението цели сътрудничество с държавните власти и политици, за да имат децата от региона по-добри политики и условия за живот. "Наша цел ще бъде и ежедневното поставяне на темите за децата на дневен ред".

Водещи

Най-четени