Атия ще има Център за настаняване на деца от семеен тип 04.09 | 15:09

Проектът ще бъде финансиран с европейски средства

От Елена Кирилова

Център за настаняване на деца от семеен тип ще бъде изграден в созополското село Атия, съобщава агенция "Фокус”.

Той ще бъде финансиран с европейски средства и ще бъде направен по проект "С грижа към детето” по Оперативна програма "Регионално развитие” 2007-2013, обясни заместник-кметът Петя Чапевова. Стойността на проекта се явява 770  хил. лв като гарантовото финансиране е на 100%.

Продължителността му е 24 месеца, поясни кметът Панайот Рейзи, според когото община Созопол ще се постарае проектните дейности да бъдат приключени по-бързо, така че и строежът да свърши по-рано.

След построяването на центъра в него ще се настанят между 12 и 14 деца до 18-годишна възраст.

Върху общата площ, която е около 1100 декара ще бъде издигната не само сградата, но ще има и пясъчник и кът за игра.

Градината и училището се намират в близост до центъра, така че ще са удобни за посещения. Сградата ще бъде едноетажна и ще рапзолага с осем спални помещения. Три от тях ще бъдат адаптирани за деца с двигателни увреждания.

Центърът ще приема деца, лишени от родителска грижа и деца с увреждания. Той ще предложи и осем работни места, сред които за медицински специалисти, възпитател и огняр.

"Паралелно с този проект по трансгранично сътрудничество в Черноморец изграждаме Дневен център за деца с увреждания. Другата задача, която си е поставила общината в сферата на социалните услуги е изграждане на Център за обществена подкрепа”, посочи Чапевова.

Водещи

Най-четени