В Габрово започва обучение на деца от малцинствата 10.04 | 12:19

Общината ще развива проект за интеграция и равнопоставено участие в образователния процес

От Филипа Тодева

В община Габрово започва интеграционен проект, насочен към обучението на деца от етническите малцинства. Това съобщиха от пресцентъра на общината.

Предвидените дейности целят интеграция и равнопоставено участие в образователния процес на децата и учениците от етническите малцинства чрез мотивирано, адаптирано и интеркултурно обучение. Включени са общо осем училища и детски градини от Габрово, в които броят на представителите на различни етноси е най-голям.

Финансирането е на стойност 88 360, 12 лева по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси. Партньор е основно училище "Неофит Рилски”, а продължителността – 16 месеца.

Занимания ще се провеждат с 59 ученици от 1 до 4 клас от ОУ "Цанко Дюстабанов”, ОУ "Неофит Рилски”, ОУ "Иван Вазов” и СОУ "Отец Паисий”.

Предвиждат се мотивационни мерки спрямо застрашени от отпадане ученици, изграждане на стимули за учене и условия за пълноценно участие в училищната общност.

Дейностите в детските градини ще обхванат 48 деца от ОДЗ "Ран Босилек”, ЦДГ "Слънце” база 1 и 2, ЦДГ "Първи юни” и ЦДГ "Радост” база 1 и 2. Планирана е мотивационна работа за постъпване в първи клас, както и работа с родители за включване в образователната система на необхванати деца.

За целите на проекта от всяка институция ще бъдат избрани по двама педагози, които ще преминат специализирано обучение за работа в мултиетническа среда. Впоследствие те ще бъдат ангажирани като ръководители на групи и клубове за интеркултурно обучение. В клубовете ще участват всички деца и ученици, изучавайки културата на различните етноси с акцент върху традиционните обичаи.

Водещи

Най-четени