Делегирани бюджети и за организации, работещи с децата с увреждания 05.12 | 16:02

С поправка в проектозакона се предвижда общините да могат да финансират неправителствени организации

От Елена Коцева

Общините да могат да финансират неправителствени организации, които извършват обучение и предоставят социални подкрепа на деца със специални образователни потребности и техните семейства.

Това е предложено и прието като поправка в проектозакона за предучилищното и училищното обучение между първо и второ четене в комисията по образование в Народното събрание.

Предстои проектозакона на Министерството на образованието да влезе в пленарна зала за обсъждане, след като през пролетта на тази година предизвика сериозно недоволството на Асоциацията на ресурсните учители в България, както и на някои родителски организации.

Именно едно от притесненията тогава беше, че със закриването на ресурсните центрове, които в момента работят в областните градове, децата в малките населени места няма да имат никакъв достъп до специализирана подкрепа.

Според разясненията на заместник-министъра по образованието Милена Дамянова с поправката в закона в момента се дава възможност общините да делегират средства към неправителствени организации, които са доказали своята ефективност и добрите си практики до този момент за работа с деца. Като пример министърът даде както работещия в София център на сдружение Тацитус, така и центърът "Карин дом" във Варна.

"Не виждаме никаква логика същите тези деца да се местят в друг център за други, за да получат обучителни дейности", каза министър Дамянова и поясни, че тези организации, които ще получават финансиране трябва да бъдат лицензирани по Закона за социалното подпомагане и да са действащи доставчици на социални услуги.

Финансирането отново ще е от държавния бюджет, но то ще бъде разпределено към съответната община. Самите училища ще получават по-голяма част от финансирането, но така и кметът ще може да възложи грижи и дейности на НПО от типа на педагогическа или психологическа подкрепа, рехабилитационна дейност, обучение, включително и на родителите.

Ако разполага с финансовата възможност, кметовете могат да преценят и да открият собствен Център за личностно развитие, където да работят съответните специалисти, от които имат нужда децата със специални образователни потребности. Ако това обаче не е възможно, ще може наличните средства да се прехвърлят към друга община, за да се използва нейния ресурс.

Според коментара на зам.-министър Дамянова със законовите поправки средствата не, само че ще са достатъчни, но според нея ще са и повече, отколкото са сега.  

Най-четени