Деца от бедни семейства безплатно на детска градина в Стражица 22.05 | 12:45

Проектът се финансира от Министерството на труда и ЕИБ

От Деляна Петкова

Пилотен проект за социално включване, финансиран със 730 хил. лева от Министерството на труда и социалната политика и Европейската банка за развитие, ще бъде приложен в община Стражица, съобщава БТА.

Проектът е насочен в подкрепа на родители и деца до 7-годишна възраст от социалнослаби семейства. По данни на общината към края на април безработните съставляват 19 на сто от трудоспособното население. В уязвимите групи попадат близо 80% от 12 300-те жители на общината.

Предвижда се в рамките на проекта, който е с продължителност 18 месеца, да бъдат обхванати 3 619 потребители на 11 вида социални услуги - женска, детска и семейна консултация, работа с лекари-педиатри, рехабилитатори, педагози, психолози и психиатри, здравни медиатори.

Общо 54-ма специалисти ще бъдат привлечени към основните дейности.

Със средства по проекта и общинския бюджет семействата, включени в програмата, ще бъдат освободени от такси за детските градини и ясли. Децата ще бъдат подбирани от семейства на безработни, неграмотни и многодетни родители, които живеят в лоши битови условия и нямат здравни осигуровки.

Специално внимание ще се отделя на деца с увреждания и различни здравни проблеми, като за целта към медицинския център в Стражица ще бъде изграден Дневен център за работа с деца и родители.

Група от 21 медиатори ще работят със семействата за осигуряването на равен достъп на децата в образователните структури - в детските градини и в началното училище.

Водещи

Най-четени