Децата и младите хора - бъдещето на модерния град 13.12 | 16:11

Първо изнесено заседание на Съвета на децата

От Кремена Бедерева

Благоевград бе домакин на първото изнесено заседание на Съвета на децата към Държавната агенция за закрила на детето. Форумът бе открит от кмета на община Благоевград Атанас Камбитов, председателя на Общинския съвет Даниела Савеклиева и председателя на Държавната агенция за закрила на детето Калин Каменов.

Темата на срещата, която продължава и днес е "Децата и младите хора - бъдещето на модерния град".

Благоевград е един от шестте града в страната, в които стартира пилотен проект за насърчаване на детското и младежко участие на местно и национално ниво, съобщава БТА. "Като един от най-младежките градове в България, избрахме именно Благоевград, за да представим проекта, който цели да насърчи детската активност в полза на обществото, за да бъде утвърдено правото им свободно да изразяват своето мнение и да бъдат чути ", каза Калин Каменов.

Проектът се осъществява съвместно от Държавната агенция за закрила на детето, фондация "Партньори-България" и с подкрепата на УНИЦЕФ България и Министерството на образованието, младежта и науката.

Целта е да се реализира разработеният от Съвета на децата и УНИЦЕФ механизъм за детско участие чрез укрепване на ролята и създаване на благоприятна среда за детското участие, за дейността на детските и младежки съвети на училищно, общинско, областно и национално ниво. Днес инициативата продължава със сесия "Световно кафене".

"Това е модел за представяне на младежките идеи и тяхната гледна точка чрез интерактивни игри,обясни председателят на Държавната агенция за закрила на детето. Очаквам много предложения от децата-участници по време на дискусията, като те ще се реализират на местно и национално ниво."