Децата искат свое място в махалата 29.08 | 11:39

Направи си сам "Място в махалата" - ІІІ

От Елена Коцева

С общи усилия на фондация "Екообщност", Трансформатори и живеещите в двата блока 139 Б и 134 А в столичния кв. "Хиподрума” (между ул. "Нишава" и ул. "Лерин") междублоковото пространство вече има по-друг изглед.

В продължение на два дни, като акция ще има и днес, всеки желаещ можеше да се включи в почистването на градинката – събиране на боклуците, камъните, изкореняването на бурените и малките храсти, подрязване на дърветата. Това е само първият етап на подготовка за същинската работа по проекта "Направи си сам място в махалата" на фондация "Екообщност" с финансовата подкрепа на SAP Labs България.

И въпреки че по време на обсъждането на проекта интересуващите се от предложеното от Трансформаторите бяха много на брой, определено в дните за работа активността на хората от двата блока бе спаднала драстично. В почистването и събирането на камъни и строителни отпадъци с най-много усмивки и желание се включиха децата. Те така или иначе ще бъдат най-активните на градинката, може би затова и питаха непрекъснато за игрището – къде ще бъде то, за колко време ще бъде направено, колко ще бъде голямо.

Дали ентусиазмът на децата ще успее да запали и техните родители, ще се разбере в следващите работни дни, които ще бъдат планирани едва след като общината даде разрешение за осъществяване на проекта на Трансформаторите.

Директорът на "Екообщност" Любомира Колчева обясни, че към момента всички документи са внесени в община "Красно село" и се разглеждат от експертите там. За да се продължи с работата, трябва именно разрешението от общината, тъй като се предвижда реновиране на спортни съоръжения за децата, както и изграждане на пейки.

Такава е ситуацията и за втория проект, по който се работи във фондация "Екообщност", който също се намира в община "Красно село".

Проектът е изготвен и са чака разрешението на експертите, а гражданите и доброволците са изчистили пространството пред и зад блок № 24 между хотел "Форум" и хипермаркет "Била". Те също са готови и чакат същинската работа да започне.

За целта е осигурено финансиране на стойност 10 000 лв. от SAP Labs България, а от фондацията ще отправят призив и за включване на още доброволци – техни приятели и съмишленици. Колчева изрази и надеждата си още хора от блоковете 139Б и 134А да се включат, тъй като следващите акции вече се очаква да бъдат през септември, когато вече няма отпуски и почивки в провинцията.

Макар и само в началото на благоустройството, градинката в ж.к. "Хиподрума" изглежда вече по различен начин – няма купчини с фасове, найлонови пликчета, развявани от вятъра, бурени и трева не скриват алеите. След месец това място със сигурност ще бъде по-чисто и по-приветливо за децата от квартала. 

Най-четени