Европейски механизъм помага при справяне с горските пожари 26.08 | 14:56

Всяка година хиляди хектари гори на Стария континент биват унищожавани при пожари

От iNews.bg

Всяка година в Европа хиляди хектари гора биват унищожавани от пожари. Особено заплашени са южните части от континента, но реално нито една държава не е застрахована, коментират от Европейската комисия.

Понякога пожарите се оказват прекалено големи и ресурсите на държавата не достигат за потушаването им. Тогава на помощ идва Механизма за гражданска защита на ЕС.

Между 2008 и 2011 година шест държави от общността са получили помощ за справяне с подобни кризи, показа доклад на Комисията. В Механизма участват 31 европейски държави – 27-те от общността, както и Хърватия, Исландия, Лихтенщайн и Норвегия.

Експертите са помагали не само на Стария континент, но и при справяния с последствията от урагана "Катрина" в САЩ през 2005 година или при разрушителното земетресение в Китай през 2008 година, както и при това в Япония в началото на тази година.

За последните две лета Механизмът за гражданска защита се включи при 20 сигнала за горски пожари. Помощ от експертите получиха основно Португалия, Гърция, Италия и Франция.

 

Най-четени