Горските пожари могат да бъдат избегнати 13.09 | 11:44

Малко повече внимание може да избегне големи бедствия, смятат от FAO

От iNews.bg

За повече внимание при управление на горските пожари призова Агенцията за земеделие и прехрана към ООН (FAO). Малко повече мисъл и грижа за околната среда ще намалят  до 95% от пожарите, причинени от човешката дейност, които понякога се превръщат в истинско бедствие за региона, отбелязват още експертите.

В много случаи земеделците палят стърнища в опит да увеличат продуктивността на земята или пасището си, но понякога огънят бързо става неконтролируем и обхваща близките гори. Призивите са тези практики да бъдат забравени, особено в дните с висока температура и сухо време.

Има и някои други "хитринки", които могат да помогнат в борбата с пожарите. Сред тях например е да се засаждат различни дървесни видове, т.е да се избягват големи хомогенни гори в зони с повишена пожарна опасност.

Паленето на земеделските ниви може да съвпада с началото на влажните сезони, е сред препоръките на експертите в борбата с пожарите. Освен това земеделците трябва внимателно да използват метода с палене на стърнищата и в никакъв случай да не остават без контрол тези пожари.

Като пример от FAO посочват, че големите пожари в Русия през 2010 година, които изгориха над 14 млн. хектара и причиниха смъртта на 50 души са били причинени именно от оставен без контрол огън на земеделски площи в близост до торфени полета.

Водещи

Най-четени