Ентусиасти спасяват храм в Горна Оряховица чрез Facebook 16.12 | 11:26

Основните "двигатели" са Лъчезар Любенов, който е създал група във Фейсбук в подкрепа на идеята храма, строен от майстор Кольо Фичето, да бъде съхранен подобаващо

От Таня Георгиева

Основен ремонт на храма "Св. Никола" в Горна Оряховица инициира група ентусиасти от железничарския град. Основните "двигатели" са Лъчезар Любенов, който е създал група във Фейсбук в подкрепа на идеята храма, строен от майстор Кольо Фичето, да бъде съхранен подобаващо, отец Петър Янакиев и неговата съпруга Диана, както и Светлана Григорова - по професия счетоводител, но по призвание - филантроп.
 
"Общината направи проект за основен ремонт на храма, но за момента документацията отлежава в "Паметници на културата". А е необходимо и становище от Комисията по бедствия и аварии", каза за Север.бг Диана Янакиева.

Колкото до килиите към храма, те са извън написания проект. Помощ и съдействие за това по каква програма точно да се кандидатства за възстановяване на килиите, както и за създаването на  неделно училище, ще се търси от православен център в София.

Идеята на духовните съмишленици е да изградят местен православен център, в който да има и социална трапезария към храма.

"Но, за да се развива дейност, трябва да се борим за запазването на добродетелите в душите на децата, на големите също! Можем да приютим в стая към килиите и жена в риск, въобще хора в риск, всеки може да изпадне в някаква ситуация , в която има нужда от подадена ръка, знаем как действа държавната машина ... защо и ние да не сме насреща", чертае плановете Диана.


Водещи

Най-четени