Защитават и насърчават домашните работници 29.08 | 17:46

Ако бъде реализирано, България ще е една стъпка по-цивилизована държава

От Андриян Георгиев

Правителството се ангажира да предприеме мерки, за да се осигури ефективното насърчаване и защита на човешките права на всички домашни работници. Това стана ясно на днешното правителствено заседание. 

Правителството ще направи предложение до Народното събрание за вземане на акт от Конвенция относно домашните работници (№189) и Препоръката относно домашните работници (№201), приети на 100-ната сесия на Международната конференция на труда на 16 юни 2011 г. в Женева.

В Конвенцията се дефинират понятия като "домашна работа” и "домашен работник”. Конвенцията обхваща всички домашни работници, като държава-членка на Международната организация на труда (МОТ), която я е ратифицирала, има право след консултации с представителните организации на работодателите и работниците да изключи изцяло или частично от своя обхват категории работници, на които по друг начин е осигурена най-малко еквивалента защита, както и ограничени категории работници по отношение на които възникват особени проблеми от съществен характер.

Общите принципи, залегнали в Конвенцията са: всяка държава-членка следва да предприеме мерки, за да се осигури ефективното насърчаване и защита на човешките права на всички домашни работници. Тя е длъжна по отношение на домашните работници да приложи мерките, предвидени в конвенцията с цел спазване, насърчаване и реализиране на основните принципи и права на работното място, а именно: свободата на сдружаване и ефективно признаване на правото на колективно договаряне; премахване на всички форми на принудителен или задължителен труд; ефективно премахване на детския труд и премахване на дискриминацията по отношение на заетостта и професиите.

Разпоредбите на Препоръката относно домашните работници (№ 201) допълват тези на Конвенцията.

Смисълът на процедурата по вземане на акт от Конвенция или Препоръка се заключава в широкото информиране и мобилизацията на общественото мнение за приемане на по-ефективни мерки на национално равнище, отговарящи на тези международни инструменти. Процедурата не поражда други правни задължения за държавата.

Водещи

Най-четени