Интелигентна система ще контролира софийския трафик 23.01 | 08:25

Тя ще дава зелена светлина на тролеи, автобуси и трамваи

От Кремена Бедерева

Интелигентна система ще контролира трафика на транспорта в София. Тя ще дава зелена светлина на тролеи, автобуси и трамваи. Столичната община ще вложи в проекта европари, а системата ще заработи окончателно след две години.

В около 80% от колите на градския транспорт ще бъдат монтирани специални системи. Така в случай на закъснение шофьорите ще подават сигнал, светофарите ще дадат зелена светлина, която ще им отвори приоритетен коридор, уточнява bTV. Така натоварения трафик няма да влияе нито на автобуси нито на трамваи.

"Всъщност основното цел на тази система е да може общественият транспорта да става все по-предвидим и все по- удобен за хората", обясни Любомир Христов, зам.-кмет по транспорта.

В скоро време по спирките ще бъдат монтирани още 600 електронни табла, които ще дават информация за разписанието на колите на градския транспорт.

В интелигентната система за контрол на трафика ще бъдат вложени 6 млн. евро. След две години, когато стане напълно готова, от Столична община обещават градският транспорт да не закъснява нито секунда

Проектът обхваща 20 от най-натоварените  столични кръстовища. Столичната община готви и още едно улеснение. Ще бъдат пуснати семейни карти, като за децата ще са с 50 % намаление.

Фирмите, които купят  карти за градския  транспорт на служителите си за 10 месеца ще получат безплатен двумесечен  абонамент.

Водещи

Най-четени