Къде да се скрием при бедствие в София? 30.05 | 15:07

Електронни карти с пунктовете за евакуация ще бъдат качени на сайта на Столичната община

От Ивелина Георгиева

Най-късно до утре всички районни общини в столицата трябва да са качили електронни карти на сайта си, на които хората могат да видят местата за евакуация при обявяване на бедствено положение.

Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова на специална пресконференция.

Електронните карти за всички 24 района в София ще бъдат качени на сайта на Столичната община. На тях ще има информация за най-близките местата, където трябва да се евакуират хората след като излязат от домовете си.

Най-доброто място за евакуация при земетресение е стадион, голям парк или библиотека, посочи столичният кмет. Тя даде пример за район "Средец" при който най-сигурното място е Борисовата градина.

Преди да се обяви мястото за евакуация трябва да бъде проверено от комисия за това дали е годно за ползване.

Столичната община е изработила и дипляни, които съдържат най-необходимата информация за реакция при бедствия. Те ще бъдат раздавани на домоуправителите, които да ги разпространят между хората.

Градският транспорт също се включи в раздаването на тези дипляни, посочи още Фандъкова.

Кметът на София напомни, че на 2 юни ще бъдат пуснати сирените в памет на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Фандъкова призова сирените да не стават предпоставка за притеснения и паника сред хората.

Ако посланията при бедствия по мегафон са ясни и се чува това, което се говори, то тази система за сигнализация би била полезна, смята още Фандъкова. В противен случай – няма полза от нея.

Водещи

Най-четени