Млади архитекти променят София с новаторски идеи 30.08 | 08:02

До дни ще бъде готов облагороденият район около старото информационно табло на Панчаревското езеро

От Олга Андреева

Нов облик ще има след няколко дни районът около старото информационно табло на Панчаревското езеро благодарение на група млади архитекти.

След близо едномесечна интензивна работа е почистена обраслата растителност в комплекса, известен като Трибуните, построен през 1977 г. за световно първенство по кану-каяк. Засята е трева, вече има места за сядане и стълба към брега на езерото.

Предвижда се още да бъде оформено игрище за федербал и волейбол и да се обособи велоалея и паркинг за автомобили, а старото информационно табло ще бъде приспособено за кинопрожекции, театрални постановки и експозиции.

Ентусиастите са група млади архитекти, обединени в сдружението "Трансформатори", които вече три години реализират свои находчиви идеи за София.

На 10 септември ще бъде официално открито обновеното пространство, съобщи за БТА Валери Гюров, един от идейните "двигатели" на проекта "ТаблоID", който цели да придаде нова самоличност на бетонната конструкция на информационното табло до Панчаревеското езеро.

Архитектите намерили и повече от 60 съмишленици, които помагали безвъзмездно при облагородяването на терена.

За почистване на мястото край Панчаревското езеро "Трансформатори" намерили финансова подкрепа по програмата "Място за живот 2011" на фондация "ЕкоОбщност".

И докато тази кампания е още в развитие, то сдружението може да се похвали с близо 20 завършени проекта. Те са различни по характер и мащаб, но свързващата нишка винаги се явява находчива идея и крайна трансформация на дадено пространство в София, обяснява Валери Гюров, един от 12-те архитекти в сдружението.

"Идеята за "Трансформатори" възникна в началото на 2009 г., когато група от шест приятели архитекти решихме да се отдадем на странични, некомерсиални и неконвенционални проекти", разказва Валери.

Преди няколко месеца - като част от програмата на "София диша дизайн", по инициатива на "Трансформатори", бяха изрисувани всички електроревизионни кутии и табла по цялото протежение на улица "Цар Шишман".

Идеите за проявите ни идват спонтанно, често са породени от мястото или даденостите, обяснява Валери. За него София има уникални черти като град с хилядолетна история.

Трябва да ценим историческото си минало, да уважаваме съграденото преди нас и да се опитваме да го надграждаме, посочва архитектът. Друго достойнство на столицата е това, че е изключително зелен град, отбелязва новаторът.

Според "Трансформатори" кандидатурата на София за културна столица на Европа има потенциал, тъй като е изключително пъстър град - и като социални групи, и религиозно, разполага с много различни по характер квартали и места.

"За да бъде успешна кандидатурата на столицата ни, трябва да се създаде концепция, последвана от редица културни проекти", смята Гюров. "И да не се залага само на историята на града, а и на нейното настояще. Защото София не е застинала."

Водещи

Най-четени