Наредба в Монтана забранява изхвърлянето на отпадъци от прозореца 27.05 | 15:51

Общинският съвет в града одобри наредбата за управление на отпадъците на територията на общината

От Андриян Георгиев

Общинският съвет в Монтана прие наредба за управление на отпадъците на територията на общината, съобщи председателят на съвета Светлин Николов, цитиран от БТА.

С нея се определя редът за изхвърлянето, събирането, както и отговорността за отпадъците на жителите на  града и на фирмата, упълномощена да се грижи за чистотата.

С наредбата се определят 15 забрани, свързани със замърсяването на обществени пространства. Сред тях е  изхвърлянето на отпадъци на други места, освен на определените, изхвърлянето от балкони и прозорци, отвеждането на газове и дим през стени и балкони, използването на гуми и пластмаси в печки за твърдо гориво, разхождането на кучета в парковете без почистване след тях и т.н.

Кметът на общината се задължава да осигури съдове за събиране на негодни за употреба батерии и акумулатори, както и предаването им за рециклиране или обезвреждане. По същия начин ще се процедира и със събирането на излезли от употреба луминесцентни и други лампи, съдържащи живак.

Специален раздел в наредбата регламентира разделното събиране на отпадъци. По определен начин в общината ще се  организира и събирането на строителни и други производствени отпадъци. За нарушение на наредбата съветниците предвиждат глоби от 200 до 2000 лева. 

Водещи

Най-четени