Национална мрежа на децата ще работи с общините 10.12 | 13:18

Все още има обаче и твърде много пречки

От Елена Коцева

Споразумение за сътрудничество за подобряване на взаимодействията между общините и неправителствените организации, за да се гарантират по-добри услуги за деца в областта на образованието, здравеопазването, социалните услуги в това число деинституционализацията и благосъстоянието на децата на местно и национално ниво подписаха Национална мрежа за децата и Националното сдружение на общините.

Споразумението насърчава сътрудничеството между НПО и общините заедно да развиват успешно местните общности въпреки многобройните предизвикателства, пред които се изправят те.

Под тригодишното споразумение подписите си сложиха Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на Национално сдружение на общините в Република България (НСОРБ) и Георги Богданов, изпълнителен директор на Национална мрежа за децата (НМД).

През последните години партньорството е затруднено и от допълнителни административни пречки, като пример в тази посока може е най-новата схема на Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси” – "Живот в общността", която касае деинституционализацията и закриването на домовете за деца от 3 до 18 години.

За да се осъществи сътрудничество между общините и гражданските организации се налагат тринадесет (13) изкуствени условия, което кара голяма част от активните неправителствени организации, притежаващи нужния капацитет за тази дейност да се отказват от участие в подобни проекти. Това ще затрудни в голяма степен общините при изпълнението на тези проекти.

По повод подписването на споразумението Георги Богданов изказа надежда действията на неправителствените организации да станат по-ефективни за децата и семействата в България.

Национална мрежа за децата е сдружение, обединяващо усилията на 109 неправителствени организации за създаване на семейна среда, услуги, общество и политики, утвърждаващи правата на децата и работещи активно за тяхното благоденствие. Организациите – членове на Мрежата ежедневно предоставят различни видове услуги за деца, семейства, професионалисти, работещи с деца, както и за много от институциите на централната и местната власт.  

Водещи

Най-четени