Нуждаещите се в Пловдив получават храна и подслон 18.12 | 10:40

Приютът за бездомни е пълен, откриват нови места

От Ралица Стоянова

Храна и подслон през зимата са осигурени за 99 на сто от крайно нуждаещите се в Пловдив, съобщи директорът на "Социално подпомагане" в града Надя Танева.

В шестте района на Пловдив вече работят 11 социални трапезарии за повече от 2000 души. Средствата за издръжката на кухните са 270 000 лева и са осигурени от бюджета на Община Пловдив. Социално слабите ще получават безплатен обяд в делничните дни до края на март 2013 година.

Освен тези социални трапезарии има още една в сградата на БЧК, която е финансирана от Министерството на труда и социалната политика. Там е осигурен обяд за 70 души - хора с най-нисък статус, обясни Танева, цитирана от БТА. По думите ѝ след разговори с пловдивския митрополит Николай е взето решение в митрополитския храм "Света Марина" да бъде възобновена социалната трапезария. Тя ще отвори врати в началото на януари.

Със съдействието на администрацията на район "Централен" в Пловдив в храма "Свети Харалампий" храна се раздава целогодишно, припомни Танева. Тя съобщи, че в приюта за бездомни лица в селище "Младост" освен настанените, топъл обяд ще може да получат и бездомни, които не желаят да останат там.

Приютът за бездомни хора в Пловдив, в който могат да бъдат настанени 10 души, към момента е запълнен, каза Танева. На първия етаж на сградата има фитнес зала, която ще бъде премахната, за да се сложат допълнителни легла за още 13 души.

"Миналата година по това време нямаше драстична нужда от приютяване, но сега, заради рязкото застудяване, все повече хора имат нужда да бъдат настанени в приюта", обясни Танева. В сградите на две общински болници "Свети Панталеймон" и "Свети Мина" също ще бъдат осигурени помещения за бездомни. В крайна нужда ще се използват и леглата в Дома за временно настаняване на пълнолетни лица при ОД на МВР.

Водещи

Най-четени