Обновяват пожарната с модерна техника 25.02 | 22:15

67 нови автомобила ще пристигнат от Брюксел

От Теодора Кокаланова

До края на 2015 г. автопаркът на пожарната ще бъде изцяло подменен с 67 модерни автомобила, получени от Брюксел. Те ще бъдат разпределени в поделенията в областните градове и ще чакат първите си битки с огъня.

"Те са с повишена проходимост и са специално предназначени за гасене на горски пожари. По отношение на тяхната дислокация са само за природните паркове, националните паркове и защитените територии", посочи главен комисар Николай Николов, директор на "Пожарна безопасност и защита на населението". 

До месец, още толкова модерни пожарни, ще бъдат на разположение на огнеборците. 7 от новите коли вече са в Благоевградския регион, където планината пламва почти всяко лято.

"Първо, возят по-малко вода. Стигат по-лесно до трудно проходими горски местности и са 4х4, което ги прави много подходящи за горските условия", обясни инспектор Пандо Божинов от Областно управление в Благоевград.

Новите коли са най-практични в случаи като пожарът на Витоша преди две години. И най-добрата техника обаче не работи сама. "Разчитаме изключително на ранното оповестяване на пожара и на успешна съвместна работа с доброволците. Това е една голяма от големите поуки, които си направихме от този пожар", заяви Николов.

До края на следващата година огнеборците ще разполагат с приблизително 400 нови пожарни. Така ще бъде обновен почти напълно недокоснатият от 30 години автопарк. Новата техника влиза в употреба в деня, в който бяха отличени и най-заслужилите огнеборци, съобщава bTV.

Водещи

Най-четени