Още по-строги регулации за рейтинговите агенции 05.11 | 14:44

EK иска агенциите да предупреждават отрано, ако ще променят рейтинги. Настоява се и за безплатен достъп до пълните доклади за страните

От Нели Минчева

Европейският съюз (ЕС) смята да затегне още повече регулациите за рейтинговите агенции, особено в случаите, когато се оценяват възможностите на дадена държава да изплаща своите задължения.

Някои проблеми, свързани с дейностите по издаване на рейтинги, все още не са регулирани“, казват от Европейската комисия в свой доклад, публикуван в петък.

Комисията напомня скорошните критики по повод избухналата през пролетта дългова криза в Европа, паниката около която бе подсилена от рязкото смъкване на оценките по дълговите задължения на Гърция, Португалия и Испания.

Тези оценки играят ключова роля, тъй като на тяхна база се определят лихвените нива, по които съответните държави изплащат взетите назаем пари от пазарите.

Настояването на Брюксел е да има повече прозрачност.

Така например се предлага агенциите да предупреждават три дни предварително (спрямо сегашните около 12 часа) правителствата на държавите, на които се готвят да променят рейтинга.

Освен това вероятно компаниите, даващи оценки, ще бъдат задължени да предоставят безплатно пълните доклади, на чиято база са взели решение за промяна на рейтинг. „По-пълната информация ще помогне за по-уравновесена реакция от страна на инвеститорите“, аргументира се ЕК.

Консултациите по темата се стартират от ЕК в петък, като ще продължат до 7 януари догодина.

Водещи

Най-четени