Проектират нов обходен път на Русе 14.06 | 17:32

Целта на проекта е натовареният трафик от ТИР-ове да бъде изнесен извън града

От Елена Коцева

Строителството на новия обходен път на Русе се очаква да започне през 2014 година и да приключи до 2020 г.  Целта на проекта е натовареният трафик от тежкотоварни камиони да бъде изнесен извън града.

Този път ще превърне бул. "България” във вътрешна за града улица.

Финансирането на проекта ще бъде от държавния бюджет, информира областният управител Пламен Стоилов, цитиран от sever.bg.

Новото строителство ще започне след жп надлеза за Силистра.

Със заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройство Росен Плевнелиев до края на този месец ще бъде създадена Група за логистична подкрепа, в която ще бъдат включени всички областни управители, кметове на общини и главни архитекти с отношение към проекта, както и специалисти от ресорните министерства.

След утвърждаване на програмата, в рамките на 6 до 8 месеца, ще се извърши прединвестиционно проучване за скоростен път Русе - Шумен, след което следва процедура по отчуждаване.

Процесът трябва да приключи до 2013 година, след което ще се търси финансиране за изграждане на обходния маршрут по линия на Дунавската стратегия и по оперативни програми на Европейския съюз.

Водещи

Най-четени