С новите правила - или в училищния отбор, или в клуба 07.11 | 15:58

Според Българска асоциация спорт за учащи промените няма да доведат до масово спортуване

От Елена Коцева

С оповестеното вчера решение за нови правила за организиране на Ученическите игри се противопоставят училищните отбори срещу федерациите.

Опитът показа преди години, че това е неудачно и министерството няма да постигне масовост. Това е мнението на Юлия Боянова, председател на Управителния съвет на Българска асоциация спорт за учащи (БАСУ).

Тя е упълномощена от Управителния съвет да заяви категоричната му позиция против въвеждането на рестриктивното ограничение за включване само на до двама картотекирани в клубове играчи в училищните отбори.

На практика промяната в наредбата и правилата се въвеждат, въпреки несъгласието на БАСУ, от където още през лятото на тази година и преди тази наредба да бъде подписана, са внесли своите аргументи против промените в регламента.

Боянова коментира, че мярката на практика е дискриминация и е в конфликт със Закона за закрила на детето. Ограничението за двама картотекирани състезатели противопоставя на практика и видовете спорт, защото те са двама както за футбола, така и за шаха, а отборите и съответно броят на участниците са различни.

Освен това вече има и отзиви от самите учители, които заявяват, че ще се откажат от участие, тъй като не биха могли да аргументират един свой избор пред деца и родители.

Юлия Боянова заяви още, че след като от страна на министерството тази наредба се пуска отгоре, тя няма друг избор освен да я изпълни или да се откаже от организацията и провеждането изобщо на Ученическиигри.

"С тази наредба няма да се постигне декларираната цел – масовост на спорта на учениците. Ако това е държавна политика – то трябваше да се направи една широка дискусия след цялостен анализ на състоянието", коментира Боянова.

Като необходимо, за да се осигури включване на повече ученици в Ученическите игри и изобщо привличане на децата и младежите към спора Юлия Боянова посочва на първо място подобряване на материалната база и стимулиране на учителите, защото с новата наредба самите учители ще попаднат под ударите й и те самите ще се откажат да участват.

Като друга неудача на промяната в правилата Юлия Боянова посочва и неравнопоставеността, в която ще се окажат българските отбори на Световните ученически игри, тъй като другите държави нямат такива ограничения. И реално изпращат на световните първенства точно картотекирани играчи. И съответно ни побеждават и ще ни побеждават. Единственото ограничение е на Световните ученически игри да участват само училище с дневна форма на обучение, а българските спортни училища са с такава.

Така на практика ние сами си слагаме сами рестриктивни норми, възмущава се Юлия Боянова.

Българска асоциация спорт за учащи ще направи допитване до всички свои членове, както и до федерациите за оценката им за промените в правилника за провеждането на Ученическите игри. Мнението на федерациите трябва да се вземе под внимание най-малкото и защото самите състезания се провеждат по техните правилници, предупреди Юлия Боянова.

Управителният съвет на БАСУ обсъди днес отново промените и взе решение да поиска среща с министъра на спорта Свилен Нейков и ресорния заместник-министър Иван Ценов, за да се внесе повече яснота по спорните казуси в новата наредба. Според мнението на членовете на УС на БАСУ в новата наредба е спорен и моментът с това, кой е отговорен и кой ще организира самите Ученически игри, тъй като е записано "и/или", а също така се упоменават и спортните клубове.

Водещи