Санират 600 панелни сгради с 80 млн. лв. по оперативна програма догодина 28.10 | 12:49

С 6 млн. лв. до момента по проект на МРРБ се санират 54 сгради

От Виолета Иванова

В 18 000 панелни сгради живеят 1.7 млн. българи, каза строителният министър Росен Плевнелиев, който посети саниран панелен блок в столичния квартал „Младост”. Министърът посочи, че Оперативна програма „Регионално развитие” е била променена, за да се освободи ресурс от 80 млн. лв., с които ще бъдат санирани 600 сгради. Процедурите за тях ще бъдат обявени през юни следващата година. С 6 млн. лв. до момента по проект на МРРБ се санират 54 сгради.

По думите на министъра българите могат да бъдат добри стопани. Обновеният блок е реализиран по проект „Демонстрационно обновяване на многофамилни жилищни сгради. Инициаторът на обновяването Николай Стойчев обясни, че след санирането 37% е икономията за отопление и 10% за ел. енергия и топла вода. Стойчев уточни, че за апартамент от 90 кв. м. санирането е струвало около 5800 лв. Инициаторът поясни, че заради ремонта жителите в блока са се сплотили.

Плевнелиев отбеляза, че по проекта до момента са санирани 27 сгради и се очаква това да бъде направено с още 27. Според министъра чрез санирането животът на панелните сгради се удължава, а цената им се задържа. Той изтъкна, че когато хората оправят дома си отвън, се мотивират да го ремонтират и отвътре. „Когато не подобряваме качеството на живот в тези стари панелни сгради, ние ги програмираме да стават едни бъдещи гета”, смята Плевнелиев, цитиран от Агенция Фокус.

„Мен изключително много ме притеснява фактът, че българите се самозатварят и се крият зад вратите си. Ние сме единствената държава, останала в Европа, с буренясали градинки”, посочи министърът. Той допълни, че българите трябва да се мотивират сами да оправят жизнената си среда. Затова са важни и промените в Закона за етажната собственост.

Водещи

Най-четени