Съхраняват българския фолклор със закон 17.04 | 15:17

Така ще се запази автентичния му вид, смятат от център за народно творчество

От Гергана Златкова

Българският фолклор трябва да бъде защитен със закон, за да се спре използването му по най-безогледен начин. 

Това каза днес на пресконференция в БТА Христо Станков, председател и основател на арт и фолклорен център "Нестия".

По думите на Станков у нас над 600 000 души се занимават с народни танци и той ги призова да подкрепят идеята му за внасяне на законопроект за защита на българския фолклор. 

Твърде много хора у нас интерпретират народната музика по начин, който не 

винаги е добър, а един закон би позволил фолклорът да бъде опазен в неговия автентичен вид, посочи той.

Амбицията на център "Нестия", който от основаването си през 1991 г. организира школи за народни танци, песни и всички други изкуства, е да промени представата на чужденците за страната ни като дестинация за алкохолен туризъм, каза Станков. 

До момента центърът е организирал над 20 международни фолклорни фестивала и конкурси за фолклорни групи от всички краища на света. 

Продължителността на фестивалите е три дни (петък, събота и неделя), като над 50 процента от тях се състоят по българското черноморие, допълва БТА.

Акцент в тазгодишния календар на център "Нестия" е Международната фолклорна панорама "София 2013" на 31 май, 1 и 2 юни на открита сцена пред НДК, съобщи Станков.

Международната арт фолклорна академия "Нестия" - Черно море 2013 ще се провежда на десетдневни и петдневни сесии по Северното и Южното Черноморие между 1 юни и 30 август. 

Участниците ще имат възможността да изучават български песни и танци, като всички концерти ще завършват с масови български хора, обясни Станков. 

Станалите вече традиционни за "Нестия" интерфоруми за изкуства "Черноморски перли 2013" тази година ще се състоят на тридневни сесии от 21 юни до 11 август в черноморските курорти Албена, Слънчев бряг и Златни пясъци, обяви Христо Станков. 

Водещи

Най-четени