Три вида специални услуги за нуждаещите се в Созопол 26.02 | 14:37

Социални работници ще обгрижват възрастните и хората в нужда

От Гергана Златкова

Три вида социални услуги ще предоставя община Созопол на нуждаещите се граждани.

Това става благодарение на спечеления проект "Услуги в домашна среда за хора с трайни увреждания и възрастни хора от Община Созопол”, съобщи Вяра Милчева, ръководител на проекта.

Проектът се реализира по програма "Развитие на човешките ресурси”, допълва агенция "Фокус".

Чрез него помощ в дома ще получат 80 нуждаещите се и възрастни хора от населените места в общината, като за тях ще полагат грижи 26 социални работници и помощници.

По проект ще се предоставят три вида услуги.

"Единият вид са социалните почасови услуги. Те са свързани с помощ при осъществяване на социални контакти и социално включване на болните хора, в неравностойно положение или доста възрастни, които нямат близки при себе си и кой да им помага. Нашите асистенти ще ги придружават на разходка, на кафе.

Идеята е да имат контакт с хората от населеното място и да си разнообразяват ежедневието.

Вторият вид услуги, които са и малко по-тежки са за лична помощ на нуждаещите се лица, които се изразяват в помощ за поддържане на лична хигиена, помощ при хранене, помощ при вземане на лекарства, предписани от лекар, придружаване до учебна или детско заведение, болнично заведение. Това са по-тежкоболните хора, които имат нужда от помощ.

Третият вид помощ е за предоставяне на почасови услуги за комунално-битови дейности като пазаруване, поддържане на хигиената в дома, извършване на дребни битови ремонти, административни услуги и плащания”, обясни ръководителят на проекта Вяра Милчева.

Вече са записани първите около тридесетина желаещи да получават различни видове услуги и помощ в дома.

В първия етап проектът е бил представен на кметовете на всяко едно населено място с цел те да информират местните хора.

От днес представители на община Созопол тръгват на посещение във всяко село и от врата на врата ще разясняват, възможностите, които могат да ползват възрастните и нуждаещи се жители на общината, а и да им помогнат при попълваното на необходимите документи.

Потребителите на различните услуги за помощ в дома са хора с трайни увреждания, с ограничения или невъзможност за самообслужване, деца и възрастни хора от община Созопол.

С решение на Общинския съвет услугите ще бъдат заплащани, но на символични цени.

Водещи

Най-четени