Хората с увреждания получават шанс да се докоснат до музеите 11.11 | 11:51

Улеснен достъп за хората с увеждания е осигурен в Националния исторически музей и Археологическия музей

От Ивайло Ачев

Половин милион лева ежегодно се изразходват за подобряване условията за достъп на хора с увреждания до ахитектурни обекти, музеи и други обществени сгради, коментира пред БТА Екатерина Ташкова, директор на дирекцията "Интеграция на хора с увреждания" в Агенцията за хора с увеждания към Министерството на труда и социалната политика.

Програмата, по която се извършват подобренията, се изпълнява по инициатива на изпълнителния директор на Агенцията за хора с увреждания Минчо Коралски и е одобрена през 2007 година от Министерството на труда и социалната политика. Целта на програмата е да се даде шанс на хората с увреждания да се докоснат до културни и исторически средища и да участват активно в обществения живот на населеното място, където живеят

В период от четири години сме помогнали с финансови средства за адаптирането на над 60 обекта, от които 18 са музеите, казва Ташкова. Тя добави, че досега в подобни проекти са вложени около три милиона лева в рамките на държавния бюджет.

В София улеснен достъп за хората с увеждания е осигурен в Националния исторически музей и Археологическия музей. Адаптирани са регионалните исторически музеи във Враца, в Смолян и други градове на страната, както и сградите на много театри, художествени галерии, регионални библиотеки.

Преди дни в Благоевград беше завършена адаптацията на Регионалния исторически музей, която го прави достъпен за хората с проблеми на опорно-двигателния апарат. Адаптирането на архитектурната среда за нуждите на тези хора стана възможно благодарение на финансова субсидия в размер на 50 000 лева, спечелена по проект "Музеят достъпен за всички" в конкурс на Агенцията за хората с увреждания. Сградата на музея е строена през 1980 г. и досега слагаше бариери за хора с двигателни увреждания, които не можеха да я посещават. В изпълнение на спечеления от благоевградския музей проект са адаптирани за хората със специални нужди входът и изходът на сградата, монтирани са повдигащи платформи на стълбищата. Платформите осигуряват достъп на хората с проблеми на опорно-двигателния апарат до постоянната експозиция и част от изложбените зали на музея.

В момента Агенцията за хората с увреждания е бенефициент по проект по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" за изграждане на информационна база данни за хората с увреждания. Според Екатерина Ташкова до края на 2012 година ще бъде изградена базата данни и се очаква тя да влезе в действие през 2013 година. Тогава агенцията вече ще има реална и най-точна представа за броя на хората с увреждания - по групи, по региони, по видове увреждания. Ще се знае трудовата им заетост, какви мерки за обучение и за образование трябва да се вземат и на основата на тези данни може да се планира много по-добре държавната политика в интерес на хората с увреждания, заяви Ташкова.

Водещи

Най-четени