Дянков: Увеличението на пенсиите остава основен приоритет догодина 31.07 | 15:49

Доходите на държавните служители се покачват още този месец

От Ралица Стоянова

Основният приоритет на кабинета догодина остава увеличението на пенсиите, заяви министърът на финансите Симеон Дянков пред bTV.

Той очерта два варианта за по-високи пенсии. Най-вероятно малките пенсии ще се покачат отново с по-голям процент, отколкото най-големите пенсии. При всеки един от сценариите увеличението ще компенсира натрупаната през последните три години инфлация от около 8%, категоричен е Дянков.

Ако се погледне ножицата между българските и гръцките средни пенсии, гръцките ще са паднали до средата на следващата година с 40%, а нашите ще са се вдигнали номинално с около 15%, а реално с 4-5%, коментира Дянков.

Още от този месец държавните служители ще почувстват ръст в доходите си средно с около 20%, благодарение на новия модел и система за заплащане в държавната администрация, който влезе в сила от този месец.

Всички излишъци и по-големи приходи в бюджета през тази и следващата година ще отидат в увеличение на доходите, но и за по-голямо национално съфинансиране на европейските проекти, подчерта финансовият министър.

"Правим всичко възможно хората в края на този мандат да са по-добре не само от гледна точка на музеи, магистрали и инфраструктура, а и доходите им да са по-добри от тези, които са били в средата на 2009 година", заяви вицепремиерът.

 

Водещи

Най-четени