ЕК дава 7 млрд. евро за иновации 19.07 | 14:40

Ще има награда и за новатори жени, чиято работа е финансирана по Седма рамкова програма

От Деляна Петкова

Седем милиарда евро ще дадат старт на иновациите чрез научни изследвания в ЕС. Прогнозите на Европейската комисия са, че този финансов пакет в рамките на Седмата рамкова програма на ЕС за научни изследвания (РП7) ще създаде около 174 000 работни места в краткосрочен план и близо 450 000 работни места и почти 80 млрд. евро ръст на БВП през следващите 15 години.

Финансовата инжекция всъщност е най-големият подобен пакет, осигуряван някога от Европейската комисия, допълват от Брюксел. Средствата се отпускат безвъзмездно.

 Сред получателите на финансирането — над 16 000 на брой — ще бъдат университети, научноизследователски организации и предприятия. Особено внимание ще бъде отделено на малките и средните предприятия, за които да предвидени средства в размер на почти 1 млрд. евро

Финансирането на научните изследвания от ЕС заема челно място в политическата програма и вече е в центъра на съгласувана стратегия за иновации — Съюзът за иновации, от каквато се нуждае Европа, ако иска да се конкурира с големи и динамични страни като САЩ и Китай.

Ще има и нова награда на ЕС за новатори жени, чиято работа е финансирана от РП7 или предишните програми. По-голямата част от "поканите за представяне на предложения" (покани за представяне на предложения за финансиране) ще бъдат публикувани на 20 юли.

Водещи

Най-четени