Старт на предизборната кампания 25.04 | 07:42

17 мандата са отредени на българските евродепутати в ЕП

От Мая Александрова

Днес официално се дава старт на предизборната кампания за предстоящия евровот. Президентът Росен Плевнелиев ще направи изявление към българските избиратели и към политиците, които ще се включат в изборите, насрочени за 25 май.

17 мандата са отредени на българските евродепутати в парламента. За тях ще се борят 15 партии, 6 коалиции и 4 независими кандидати.

През следващия месец се забранява публикуването и излъчването на анонимни материали, свързани с предизборната кампания.

При предизборни репортажи, медиите са длъжни да указват по подходящ начин, че материалът е платен и се публикува в рамките на кампанията. Освен това всички медии трябва да обявят на интернет страниците си договорите, сключени с политическите сили и независимите кандидати.

От ЦИК поясниха, че съгласно изискванията агитационните материали се поставят на определените от общината места. Те не могат да бъдат по-близко от 50 метра до избирателните секции.
Агитационните материали не могат да бъдат във вреда на друг кандидат или политическа сила, не може също да се използва търговска реклама за агитация.

ЦИК има срок до 26 април да приеме списък с партии коалиции и нeзависими кандидати, които ще могат да ползват медийни пакети. Размерът на тези пакети за партии и коалиции, които не получават субсидия е 40 000 лв., а за независимите кандидати - 5000 лв. Тези пакети ще могат да се ползват въз основа на сключен
договор между кандидат и медия. Договорът между двете страни се утвърждава от ЦИК, припомня БТА.

Водещи

Най-четени