3 деца в критично състояние при нов случай на камион с 26 мигранти в Австрия 30.08 | 12:35

Каналджиите, арестувани за смъртта на 71 задушени бежанци, могат да получат до 16 години затвор

От iNews.bg

Властите в Австрия задържаха нов камион, натъпкан с 26 полузадушени мигранти от Сирия, Афганистан и Бангладеш. Сред тях са открити и 3 деца в "критично състояние на тежко обезводняване". Лекарите са преценили състоянието на децата като "крайно лошо” и са ги настанили в болница. Инцидентът се е случил вчера, съобщава австрийското полицейско комюнике, цитирано от АПА, Ройтерс и БТА.

Полицията е задържала шофьора на камиона - 29-годишен румънец, който се опитал да избяга. Той е настанен в следствения арест на град Рид, предава австрийската агенция АПА. Медиците са категорични, че ако полицията не е спряла камиона за проверка, почти никой от мигрантите нямало да оцелее.

Припомняме, че в четвъртък австрийската полиция откри изоставен край магистрала хладилен камион с разлагащите се тела на 71 бежанци, сред които и 7 деца.

Разследването на най-тежкия сухоземен инцидент с мъртви мигранти в Европа отведе до Унгария, където бяха задържани четирима души, участващи в канала за бежанци. Трима от каналджиите се оказаха български граждани - на 29, 30 и 50 години, а четвъртият е афганистанец на 28 години.

Съдът в унгарския град Кечкемет ги остави за 1 месец в ареста. Четиримата обжалват решението като твърдят, че не са извършили никакво престъпление, каза председателят на съда Ференц Бичкей, цитиран от АП.

Предварителният арест обаче ще остане в сила, докато им бъдат повдигнати официално обвинения в края на разследването или до 29 септември, постанови съдът. Прокурорите по делото поискаха удължаване на предварителния арест с един месец поради опасност четиримата да избягат и сериозността на извършеното от тях престъпление.

Говорителят на унгарската прокуратура Габор Шмит посочи, че в Унгария на четиримата ще бъдат повдигнати обвинения за трафик на хора, съпътстван с мъчение и с цел финансово облагодетелстване, докато обвиненията в Австрия ще са свързани със смъртта на мигрантите. По обвиненията в Унгария четиримата могат да получат от 2 до 16 години затвор, посочва Ройтерс.

Междувременно разследващите още не са установили кога са починали мигрантите в камиона-ковчег. В Австрия продължават аутопсиите на труповете от камиона, които бяха в напреднал стадий на разложение, когато бяха открити, посочва ДПА.

Водещи

Най-четени