Искате немско гражданство? Страната съвсем свали летвата за него 02.02 | 21:53

Германия направи процеса по натурализация по-лесен

От iNews.bg

Германия направи процеса по натурализация по-лесен, след като Бундесратът (горната камара на парламента) одобри днес реформа на закона за придобиване на гражданство, предаде ДПА.

Решението позволява на желаещите да получат германско гражданство да запазват и първоначалния си паспорт. Хората ще имат възможност да кандидатстват за гражданство, след като са живели в Германия пет години, вместо досегашните осем. Децата на родители от чужбина също ще могат да получат германски паспорт при раждането си, ако един от родителите пребивава законно в Германия от пет години, а не осем, както до момента. 

Ако кандидатстващите покажат, че са постигнали високи резултати в интеграцията си чрез добро представяне в училище или на работа или чрез граждански инициативи, може да получат германски паспорт само след три години престой. 

Важен елемент от новия закон е, че хората, които получат германско гражданство, не е задължително да се отказват от паспорта на държавата, в която са родени, което досега бе възможно само за жители на страни членки на ЕС. 

По същия начин, германците, които искат да станат граждани на друга страна, няма да се нуждаят от специални документи от германските власти. Преди това, ако германски гражданин получи чуждестранен паспорт, той губеше своето гражданство в Германия, ако няма необходимите документи от германските власти.

Днешното решение означава, че всеки, който е отишъл в Германия като гастарбайтер или наемен работник в бивша Източна Германия, трябва само да докаже, че говори немски език, за да получи гражданство, като вече не се налага да държи изпит.

Решението е взето, след като реформата бе одобрена в Бундестага преди две седмици, и се осъществява, след като министър-председателката на провинция Райнланд-Пфалц проводе кампания по въпроса в Бундесрата. От друга страна, министърът на вътрешните работи на Баден-Вюртемберг Томас Щробъл от Християндемокритическия съюз се противопостави на решението, като заяви, че подобни планове водят в грешна посока.

Водещи

Най-четени