AES чака НЕК да се издължи, за да пусне по-евтиния ток 13.07 | 16:44

Дългосрочният договор с американците не е пречка за свободния пазар, смята Оливие Маркет

От Кристиан Костурков

Споразумението между НЕК и "ЕЙ И ЕС – 3С Марица Изток I” (ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово") за изменение на договора за изкупуване на електрическа енергия, който централата има с държавната компания, постигнато на 8 април 2015 г., допринася за усилията на българското правителство да преструктурира и реформира енергийния сектор. Сделката води до незабавно намаляване на разходите за електроенергия на НЕК. Това смята изпълнителният директор на "ЕЙ И ЕС България" Оливие Маркет. Той подчерта, че конструктивният диалог между българските власти и американската компания е бил решаващ за постигане на споразумението. Това решение подкрепя усилията на правителството за привличане на чуждестранни инвестиции в националната икономика, смята още Маркет.

Съгласно споразумението между НЕК и американската компания, ТЕЦ-ът ще намали цената си за разполагаемост с 14% веднага след като й бъдат изплатени всички просрочени задължения. Това ще спести на НЕК около 50 млн. лв. годишно или общо 550 млн. лв. за останалата част от срока на договора за изкупуване, който изтича през 2026 г. Споразумението беше одобрено от българския регулатор и получи подкрепата и одобрението на 24-те европейски и български банки, както и на Европейската банка за възстановяване и развитие, Световната банка и агенциите за експортно кредитиране на Франция и Германия.

"Намалението на нашите цени, заедно с пакета законови мерки, целящи финансовото стабилизиране на НЕК, са правилните стъпки за разрешаване на трудностите в енергийния сектор", заяви Маркет. Той посочи, че като дългосрочен инвеститор в България "ЕЙ И ЕС" винаги е била лоялен и предвидим партньор на страната и ще продължи да предприема действия и подкрепя стъпките за стабилизиране на българския енергиен сектор. Договорът за изкупуване на електрическа енергия не е пречка за въвеждането на либерализиран енергиен пазар и европейският опит показва, че има много пазари, на които подобна формула работи успешно.

"Ние сме част от решението на проблемите, които енергийният сектор изпитва в момента и ще продължим да подкрепяме желанието на правителството за дълбоки и мащабни реформи", каза още Оливие Маркет.

Водещи

Най-четени