Какви да направим при висока сметка за ток и газ съветват експерти 15.01 | 14:19

Можем да оспорим пред доставчика си цената и по време на произнасянето не сме длъжни да плащаме тази сметка, заяви Димитър Маргаритов

От iNews

При прекалено високи сметки за ток и газ може да оспорим пред доставчика си цената и по време на произнасянето не сме длъжни да плащаме тази сметка. Това заяви председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в ефира на БТВ.  

"Цената на тока не е повишавана от последното увеличение с 10%, в сила е и мораториум. По отношение на цените на газа за битовите потребители са предприети мерки за компенсации, но е възможно е да се получат високи сметки,
които да се сторят съмнителни на потребителите. В този случай има една стъпка, която може да се предприеме - оспорване", добави той. По думите му докато произнасянето по казуса все още е в ход, не би трябвало токът на дадено домакинство да бъде спиран или да се начисляват допълнителни такси на потребителите. 

Семейство от Елин Пелин се сблъсква именно с подобен проблем - тройно по-висока сметка за газ спрямо година по-рано. Ангел Славчев сравнява цената за декември 2020 и тази през 2021 г., като твърди, че към момента тя е в размер на 482 лв. 

"Миналата година за отопление на газ цената беше 162 лева. 300% увеличение, а доходите не мърдат", жалва се той, като допълни, че ако не се помисли за компенсации, вече се готвят протести заради високите цени на газ и ток.

По отношение на казуса Димитър Маргаритов поясни, че и преди в КЗП са се сблъсквали с такива проблеми - при подобен случай на двойна сметка за ток, се е оказало, че електромерът не е изряден и е бил подменен, а потребителят не е платил сметката. Във връзка със забраната мобилните оператори да вдигат цените на услугите си той подчерта, че ако се опитат да натоварят хората с излишни разходи, от комисията са готови да предприемат необходимите мерки. 

Водещи

Най-четени