На първо четене: Депутатите прекратиха концесията на пристанище „Росенец” 21.07 | 14:08

Вносители на предложението бяха ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС

От iNews

На първо четене депутатите решиха да прекратят концесията на пристанище "Росенец”. Народните представители приеха Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, предаде БГНЕС.

Законопроектът беше приет с гласовете на 129 депутати. От ГЕРБ-СДС 63-ма гласуваха "за”, от ПП-ДБ 41 народни представители подкрепиха предложението. От "Възраждане” 34 депутати гласуваха "против”, от ДПС 25 бяха "за”, от БСП 8 депутати гласуваха "против”, а 9 се въздържаха, от ИТН четирима депутати гласуваха с "въздържал се”.

При прегласуването от ГЕРБ-СДС 62 депутати гласуваха "за”. От ПП-ДБ 45 народни представители също бяха "за”, от "Възраждане” 35 депутати гласуваха "против”, от ДПС 25-има гласуваха "за”, от БСП 10 народни представители бяха "против” и 10 "въздържал се”, а от ИТН 4 депутати гласуваха "въздържал се”.

Вносители на предложението са ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Според тях с прекратяването на концесията ще се спре възможността Русия да използва българската инфраструктура за финансиране на войната. Освен това, те посочват, че със законопроектът се имплементират санкциите, наложени с Регламент на ЕС срещу войната, а и в обхвата на санкциите попада и концесията на "Росенец".

Водещи

Най-четени