За кафето като изкуство 08.11 | 11:37
Венета и Димитър Ашикови предлагат най-прясно изпеченото кафе, което можете да намерите у нас
Ако и вие си мислите за кафето само с понятията "робуста" и "арабика", то не сте единствените. Но има едно място в София, където за кафето се говори за неща като Ява Панкур, Суматра Манделинг, Етиопия Иргачеф и Колумбия Супремо. Венета и Димитър Ашикови правят именно това. През 2010 г. семейство започва с идеята да пече в бутиков формат кафе.
Но зад всичко това си има история.
Тя започва през 2003 година в Окланд, Нова Зеландия, където семейство Ашикови отваря първия си бутик. Там, във всеки по-голям квартал, някой пече кафе. Причината за това е, че новозеландци са възпитани в нещо, което се нарича "кафе култура". Активно се интересуват какво пият, свикнали са да търсят определени сортове и селекции.
Докато в Европа господстват брандовете, Нова Зеландия не робува на марки, а на видове и тяхното качество. Именно това позволява на българския бутик да работи с над 30 сорта арабика, което го превръща в бизнеса с най-голямо разнообразие на местния пазар.
А пазарът е сериозен и много динамичен – само в периода между 2003 и 2010 година фирмите, които пекат кафе, нарастват от около 30 до над 100. Съществува гилдия на професионалистите в бранша и всяка година се провежда фестивал на кафето, на който международно жури оценява работата на роустъри и баристи.
Началото е трудно, защото у нас все още има какво да се желае по отношение на кафе културата. Докато в Окланд конкуренцията е огромна, тук е точно обратното. В качеството си на пионери семейство Ашикови са нагърбени с нелеката задача да създават пазар, което се случва изключително бавно. И все пак, вече има доста клиенти, които разбират какво означават отделните сортове, блендовете от тях, различните профили на изпичане.
Видовете, които понастоящем се пекат, наброяват десетина, а от тях се правят 17-18 различни бленда. Важно е да се отбележи, че сред тях не фигурира робуста.
Как се съхранява кафето и отговорът на други интереси въпроси, може да видите на Fitwell.bg.
Водещи
-
Лаборатория в Монпелие: Има чума по животните във Велинград
Европейската референтна лаборатория потвърди огнището на заболяването
16.12 | 17:59
-
Путин направи равносметка на бойните действия в Украйна през 2024 г.
"Руските войски имат стратегическата инициатива по цялата линия на съприкосновение", увери...
16.12 | 17:40
-
ГЕРБ-СДС и ДБ обсъдиха широко парламентарно мнозинство за редовен кабинет
Приоритети на политическите сили
16.12 | 17:20
-
Защо съвременните домати са безвкусни?
"Удвояването на теглото на плода води до намаляване на сладостта с почти 50%", посочват...
16.12 | 16:59
Най-четени
-
От следващата година стажът и възрастта за пенсия по общия ред се повишава
Тези, които няма нужния стаж, могат да се пенсионират по чл. 68, ал. 3 от КСО – през 2025 г....
16.12 | 10:15
-
Пада възрастовата граница на децата, които се пристрастяват към тютюнопушене
Тя обясни, че вейповете са много опасни, защото не се знае каква ще бъде реакцията на...
16.12 | 09:33
-
Днес празнуват всички с имената Марин, Марина, Маринела
Православната църква почита днес паметта на свети пророк Аге
16.12 | 09:09
-
Наш изявен финансист иска да подготви хората за неприятна новина
В свой анализ финансистът Димитър Чобанов направи важно предупреждение:
16.12 | 15:15