Заплати и пенсии – замразени до 2013 г. 26.04 | 20:29

Синдикатите оспорват в съда заложената 3-годишната бюджетна прогноза на МФ

От Кремена Бедерева

Заплатите в бюджетния сектор и пенсиите замръзват до 2013 година. Едва след това правителството прогнозира увеличение на доходите - веднъж през 2013 година и още един път през 2014 година.

Схемата е заложена в тригодишната бюджетна прогноза на Министерството на финансите (МФ), която обаче синдикатите оспорват в съда, съобщава бТВ.

Според  одобрената от правителството прогноза заплатите в бюджетния сектор ще скочат с 5 % чак през 2013 година. И  с още 7 през 2014 година. За целта разходите за заплати ще се увеличат общо с около 400 милиона лева за двете години.

Планирани са повече пари и за пенсии, но пак след две години. От работодателските организации твърдят, че излизаме бавно от кризата, затова е добре бюджетната прогноза да е предпазлива.

"Не трябва да се атакува предпазливостта на тази прогноза, а напротив - по-добре е да се готвим за зима, а ако дойде пролет, всичко ще бъде чудесно", смята председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев.

Синдикатите  ще оспорят прогнозата в съда. Причината е, че правителството е приело документа, без да е бил обсъден в Съвета за тристранно сътрудничество.

Според прогнозата осигуровките за здраве и пенсия няма да скачат през следващите три години. Не се планира и увеличение на минималния и максималния осигурителен праг. А  безработицата би трябвало да падне под 9% през 2014 година.

Водещи

Най-четени